4. Vseslovenski turistični start-up vikend


KIKštarter je ponosno gostil 4. Vseslovenski turistični start-up vikend, kjer so udeleženci razvijali inovativne turistične ideje. Dogodek je združil nad 25 udeležencev iz različnih slovenskih krajev, ki so svoje ideje in projekte pilili pod mentorstvom priznanih strokovnjakov.

Petek, 12. april 2024: Uvod in delavnice

Dogodek je svoja vrata odprl ob 16:00, ko so se udeleženci zbrali, pričakujoč začetek navdihujočega vikenda. Pozdravni nagovor so podali Nika Škrjanec, vodja Zadruge KIKštarter center, Luka Svetec, direktor Zavoda za turizem in šport Kamnik, in Dejan Ristić iz Javnega zavoda Turizem Ljubljana, ki so udeležence toplo pozdravili in jih spodbudili k aktivnemu sodelovanju.

Mojca Štepic iz Razvojnega centra Srca Slovenije je predstavila projekt ST3ER in razkrila priložnosti, ki čakajo na turistična podjetja, željna inovacij. V nadaljevanju popoldneva je Matjaž Jug, strokovnjak za team building in razvoj turističnih podjeti, udeležence popeljal skozi delavnico z naslovom “Od ideje do 5-zvezdičnega turističnega produkta”. Osredotočil se je na integracijo zelenih in digitalnih elementov v turizem, kar je slušatelje navdihnilo k razmišljanju o trajnostnih in tehnološko naprednih rešitvah v svojih projektih.

Sobota, 13. april 2024Delo, delo in delo 😀

Dan se je začel z Tomažem Štefetom iz Velike planine d.o.o., ki je udeležencem predstavil pristope k inovacijam v turističnih storitvah, izpostavljajoč svoje bogate izkušnje v turizmu in podjetništvu.

Matej Kalan iz Agencije Forward je predstavil svojo vizijo Slovenije kot privlačne destinacije za digitalne nomade, s poudarkom na konkretnih primerih digitalizacije turističnih storitev. Njegove iniciative za razvoj infrastrukture, ki omogoča učinkovito delo na daljavo, predstavljajo Slovenijo kot idealno točko za združevanje profesionalnega in osebnega življenja.

Ksenija Mravlja je predstavila projekt Pot piva in svobode, ki združuje kulturo, jezike in kulinariko v edinstveno turistično izkušnjo, ki poudarja kamniško pivovarsko dediščino in lepote okolja.

Nina Peče Grilc, iz Zavoda Škrateljc, je delila svoje izkušnje pri povezovanju kulture in turizma, ki sta oblikovala kulturni prostor v Ljubljani, s študijem kulturologije in praktičnimi izkušnjami v kulturnem menedžmentu.

Grega Ugovšek, iz ETC Adriatic ter Območja 70 in ustanovitelj Greentovcev, je govoril o svojem pristopu k ustvarjanju unikatnih izletniških doživetij v Kamniško-Savinjskih Alpah in širše, kjer naravna in kulturna dediščina igrata ključno vlogo v trajnostnem razvoju regije.

Janez Skok iz pivovarne Maister Brewery je predstavil, kako njegova strast do zgodovine in sodobnih pristopov v pivovarstvu prispeva k edinstveni ponudbi v turističnem sektorju, s ciljem širitve na mednarodne trge.

Zaključil je Sandi Muheljić, ki je vodil delavnico o učinkovitem pitchu. S svojimi izkušnjami pri vodenju podjetij, kot sta Kava na domu, je osvetlil, kako učinkovito predstaviti ideje, ki pritegnejo pozornost investitorjev.

Dopoldanski program je dopolnilo intenzivno individualno delo mentorjev s skupinami, kar je udeležencem omogočilo, da so svoje ideje še bolje razvili in pripravili na polfinalne predstavitve, ki so sledile popoldne.

Nedelja, 14. april: Predstavitve in nagrade

Zaključni dan 4. Vseslovenskega turističnega start-up vikenda je bil poln napetosti in pričakovanj. Jutro se je začelo z zadnjimi pripravami ekip na finale, pod vodstvom mentorjev, ki so nudili individualno podporo in dragocene nasvete.

Katarina Adam, glavna izvršna direktorica Term Snovik, je s svojo predstavitvijo dodatno motivirala udeležence. Delila je izkušnje o tem, kako inovacije v wellness in termalnih storitvah lahko izboljšajo turistično ponudbo in prispevajo k večji prepoznavnosti destinacij.

Ksenija Mravlja je ponovno stopila na oder, tokrat z delavnico, kako iz potenciala lokalnih zgodovinskih in kulturnih elementov ustvariti privlačne turistične izdelke. Njena Pot piva in svobode je služila kot primer, kako strast in lokalna dediščina lahko obogatita turistično izkušnjo.

Popoldan je bil namenjen generalki pred finalno predstavitvijo. Udeleženci so pilili svoje pitch-e in izpopolnjevali svoje predstavitve, da bi kar najbolje izkoristili svoje tri minute pred komisijo.

Večer je prinesel vrhunec dogodka – finale in razglasitev zmagovalcev. Udeleženci so predstavili svoje projekte pred komisijo, v kateri so sodelovali Janko Čevka, predsednik Podjetniškega kluba Kamnik, Tomaž Lah, deirektor podjetja Nektar Natura, Luka Svetec, direktor Zavoda za turizem in šport Kamnik in Dejan Ristič, projektni sodelavec Turizma Ljubljana. Zmagovalci so prejeli nagrade, ki so vključevale denarne nagrade, mentorstva in priložnosti za sodelovanje z vodilnimi podjetji v turistični industriji.

Prvo mesto je pripadlo ekipi Suzane Zupin in Marjana Božiča, ki sta predstavila projekt butične vinoteke Deci in dilca, ki se osredotoča na lokalne vinske specialitete s pridihom sodobne tehnologije za izboljšanje kulinarične izkušnje.

Drugo mesto je osvojila Mojca Žalik s projektom izvedbe delavnic izdelave potičnice, ki je oblikovan kot edinstven program za turiste, ki cenijo ročno delo, delavnice in slovensko zgodovino. Ta projekt poudarja kulturne delavnice in avtentične izkušnje, ki povezujejo obiskovalce s tradicionalnimi slovenskimi obrtmi in zgodovino.

Tretje mesto je pripadlo Jamarskemu klubu Kamnik z njihovim projektom Mala izvirska pot, ki vključuje razvoj edukativnih in pustolovskih turističnih poti, usmerjenih v raziskovanje vodnih poti in le nadgradnjo le teh.

Poleg teh nagrajencev sta posebni priznanji prejela tudi Andrej Curk in Matevž Kirbus. Andrej Curk je bil nagrajen s priložnostjo za predstavitev pred Pospeševalnikom KIKštarter d.o.o., kar mu bo omogočilo nadaljnje razvijanje in testiranje svoje poslovne ideje Divinum. Matevž Kirbus pa je prejel nagrado KIKštarterja za brezplačno mentorsko pomoč in brezplačno uporabo poslovnih prostorov, ki mu bo pomagala razviti njegov projekt na področju športnega turizma v Kamniku.

Ti nagrajenci predstavljajo svetlo prihodnost slovenskega turizma, saj vsak s svojo vizijo in inovativnostjo prispeva k obogatitvi turistične ponudbe Slovenije. Njihove ideje so bile prepoznane kot izvedljive, trajnostno usmerjene in z velikim potencialom za privabljanje domačih in mednarodnih turistov.

Dogodek se je zaključil z večerno pogostitvijo in mreženjem, kjer so udeleženci, mentorji in gostje delili svoje vtise in se veselili bodočih sodelovanj. Organizacijska ekipa KIKštarterja je izrazila zadovoljstvo z uspehom dogodka in napovedala nadaljnje aktivnosti za podporo turističnim start-upom- posebna zahvala pa gre vsem podpornikom dogodka, ki so pripomorli k uspešni izvedbi dogodka in sicer Podjetniškemu klubu Kamnik, Občini Kamnik, Zavodu za turizem in šport Kamnik, Turizem Ljubljana ter Razvojncemu centru SRCA Sloveniji, predvsem pa mentorjem, ki so si vzeli čas, da so svoje znanje nesebično delili z udeleženci.

2560 1920 KIKštarter – Kreativna Industrija Kamnik
Naše spletno mesto uporablja piškotke. Določite svoje nastavitve zasebnosti in/ali se strinjate z našo uporabo piškotkov.
Več