Recikliranje, nadrecikliranje in manjvrednostno recikliranje- v čem je sploh razlika?

Pojem recikliranje nam je že zlezel pod kožo in recikliramo že kar nekaj let. V zadnjem času pogosto naletimo na tudi definiciji “upcycling” (nadrecikliranje) in “downcycling” (manjvrednostno recikliranje). Kaj pa je razlika med temi izrazi in kako to izgleda v praksi?

Če poenostavimo, je recikliranje industrijski postopek s katerim se odpadki pretvorijo v material primeren za ponovno uporabo. Recikliranje zavrženega materiala se vrne v isti življenjski cikel, kar pomeni, da se material predela in pri tem izdelek ne izgubi svoje kakovosti. npr. Plastenke praznih pijač s pomočjo primernega ločevanja odpadkov in uporabo ustreznih industrijskih postopkov proizvedemo nove plastenke.

Z “upcylingom” predmet spremenimo v nekaj novega in mu tako dodamo novo vrednost. Npr. V stare čevlje posadimo rože ali iz starih hlač naredimo torbico.

Z “downcyclingom” izgubimo kakovosti, ko izdelek predelamo iz odpadnega materiala. Pri manjvrednostnem recikliranju material ne ostane v svojem prvotnem stanju, kar pa ne pomeni, da so izdelki manjvredni. Tako na primer, vaša star časopini papir, ki lahko postane izolacija vaše hiše.

KIKštarter – Kreativna Industrija Kamnik
Naše spletno mesto uporablja piškotke. Določite svoje nastavitve zasebnosti in/ali se strinjate z našo uporabo piškotkov.
Več