Reportaža z dogodka: Pogovor z ustanovitelji podjetja Protocamel

Avtor članka: Petra Kušar

V četrtek, 6. februarja, smo v naših prostorih gostili predstavnike startupa Protocamel. Nadobudna ekipa se ukvarja z za naše okolje nenavadno dejavnostjo. V arabskem svetu (zaenkrat v Omanu, Arabskih emiratih in Saudovi Arabiji) namreč prodajajo energijsko bogato hrano za dirkalne kamele.

Patricija, Tjaša in Matic, člani podjetniške ekipe, so nam v pogovoru zaupali, kako se jim je porodila poslovna ideja in s katerimi izzivi so se srečali na poti njene realizacije. Povedali so nam tudi, katere posebnosti poslovanja v arabskem svetu so zaznali in delili zabavne prigode na poslovni poti.

Razvoj ideje

Ideja o dobavi hrane dirkalnim kamelam v arabskem svetu se je porodila Patriciji, ki je med gledanjem dokumentarnih oddaj ugotovila, da rejci kamel le-te hranijo z neustrezno prehrano, ki ima škodljiv vpliv na njihovo zdravje. V njihovem okolju dobre alternative niti ni, medtem ko je v pri nas sena za krmo na pretek.

Udeležba na sejmu v Omanu

Nad idejo o dobavi hrane dirkalnim kamelam je Patricija navdušila tudi Tjašo. Dekleti sta se tako skupaj odločili, da zasnujeta recepture energijsko bogate krme brez kemikalij in konzervansov, ki bi pozitivno vplivala na zdravje živali in na njihove športne rezultate. Sicer sta kot ljubiteljski športnici nekaj znanja o tem že imeli, vendar pa sta se za boljšo informiranost povezali z veterinarjem, ki jima je svetoval na tem področju.

Eno leto sta se ukvarjali s pripravo različnih receptur, nato pa je napočil čas za testiranje trga. Udeležili sta se kmetijskega sejma v Omanu, kjer sta na svoji stojnici predstavili 14 različnih verzij izdelka in vzpostavili stik s potencialnimi kupci. Opazovali sta odzive Arabcev in na podlagi mnenj ugotavljali, po kolikšni ceni bi bilo izdelek najbolj smiselno prodati in katera verzija izdelka je med njimi požela največ zanimanja.

Sklenitev pogodbe z distributerjem

Na naslednji sejem sta na podlagi pridobljenih informacij od prejšnjič prišli že veliko bolj pripravljeni. Rezultat je bil sklenitev sodelovanja z arabskim distributerjem in kasnejši podpis pogodbe. S tem je prišlo do pomembne prelomnice na njuni poslovni poti. V svojo ekipo sta takrat povabili še Matica, ki je vanjo prinesel veliko praktičnih znanj.

Izzivi na poslovni poti

Brez izzivov v podjetništvu ne gre. Sploh pri tako specifični panogi hitro pride še do dodatnih zapletov. Zapletlo se je že pri certificiranju izdelka. Pridobiti je bilo treba nekatera dovoljenja, posledično pa se je ekipa srečala z birokratskimi ovirami. Problemi so se pojavili tudi pri izbiri primerne embalaže, pri carinjenju prve pošiljke. Tik pred zdajci so izgubili tudi prvi proizvodni obrat, s katerim so bili dogovorjeni za sodelovanje.

Vendar pa ekipa pravi, da v podjetništvu tako pač je. Pomembno je, da si vztrajen in da stalno iščeš rešitve za nastale težave. In to jim je nedvomno odlično uspevalo. Povedali so, da jim je delovanje v podjetništvu dalo neprecenljive izkušnje, zaradi česar so si razširili obzorja in pri sebi razvili vztrajnost in kreativnost. Naučili so se razmišljati izven okvirjev.

Posebnosti poslovanja v arabskem svetu

Patricija, Tjaša in Matic so se tekom poslovanja naučili tudi o nekaterih specifikah poslovanja v arabskem svetu:

  • Arabci vodijo poslovno komunikacijo in marketing predvsem prek spletnega orodja WhatsApp. Tudi pogodba je bila preposlana na tak način.
  • Ustni dogovor ima enakovredno veljavo pisnemu. Jemljejo ga zelo resno.
  • Arabci se o poslu pogovarjajo izven ustaljenih časovnih okvirjev; če je treba, tudi sredi noči.
  • Poslovni sestanek je lahko izveden tudi sredi puščave s preprogami na tleh ob 11h ponoči – ravno to je doživela ekipa Protocamel 🙂
KIKštarter – Kreativna Industrija Kamnik
Naše spletno mesto uporablja piškotke. Določite svoje nastavitve zasebnosti in/ali se strinjate z našo uporabo piškotkov.
Več