Videokonferenca: Nova mobilnost – storitve dostave hrane, dobrin in paketov

Avtor članka: Petra Kušar

V KIKštarterju se še vedno vsak teden virtualno družimo s podjetniki in pridobivamo nova znanja. V četrtek, 21. maja, so se nam pridružili Borut Markelj, ustanovitelj in direktor eHrane, Marko Javornik, ustanovitelj podjetja Voyego Lab, in Matej Čer, ustanovitelj podjetja Avant Car. Pogovarjali smo se o prihodnosti mobilnosti in storitvah dostave.

Nova mobilnost (Vir: Pixabay)

Predstavitev gostov in njihovih podjetij

Matej Čer je po izobrazbi diplomirani strojnik. Pred 18 leti je ustanovil podjetje Avant car, ki deluje na področju kratkoročnega in dolgoročnega najema vozil. Poslanstvo podjetja je ponuditi ljudem avto samo takrat, ko ga potrebujejo, uvajati električno mobilnost in kreirati okolju prijazne tehnologije.

Marko Javornik se že 25 let ukvarja z digitalizacijo, v zadnjih 6 letih pa se je podal v industrijo transporta. Dela na projektih (Avant to go in platforma za e-kolesa). Je ustanovitelj podjetja Voyego, ki se ukvarja z rešitvami na področju enostavnejšega plačevanja letalskih vozovnic, souporabe avtomobilov in drugih sorodnih rešitev.

Borut Markelj je leta 2011 ustanovil portal eHrana, leta 2017 pa se je podal še na področje mobilnosti. V podjetju so namreč začeli z dostavo za restavracije prek lastne dostavne flote.

Matej Čer (Vir slike: Dnevnik)

Vpliv epidemije covid-19 na njihovo poslovanje?

Povpraševanje po najemu vozil pri podjetju Avant car je precej povezano z delovanjem letališč, ki pa v obdobju karantene niso obratovala. Na ta račun je bilo izgubljenega veliko prometa. Čer je povedal, da je smisel podjetništva prav v prilagajanju na spremembe. Tako je ekipa čas karantene izkoristila za delo na razvoju, za kar prej ni bilo toliko časa.

Marko Javornik, ki deluje v IT panogi, je povedal, da se delovanje podjetja ni ustavilo, so pa nekaj posla izgubili na račun padca letalske industrije. Pojavil se je nov izziv, saj so naenkrat vsi zaposleni začeli delati od doma. Na začetku je bilo nekaj težav, ki pa so jih sčasoma uspešno premostili.

Če se je pri Avant caru dejavnost zaradi epidemije skoraj v celoti ustavila, pa je prišlo do ravno obratne situacije pri eHrani. S tem, ko so se zaprle restavracije, se je povečalo povpraševanje za dostavo hrane. Podjetje je tako doživelo trikratno povečanje prihodkov glede na običajno stanje. Temu je bilo treba prilagoditi celotno poslovanje. Tudi v njihovem primeru se je pojavil izziv dela od doma, pri čemer je včasih težko povleči ločnico med delom in zasebnim življenjem.

Borut Markelj (Vir slike: Banka za podjetnike)

Pričakovanja sprememb na področju mobilnosti po epidemiji

Čer verjame, da bodo tudi po normalizaciji stanja številna podjetja obdržala delo od doma kot obliko zaposlitve. S tem se bo tudi zmanjšala potreba po lastništvu avtomobila, več bo souporabe in najema vozil. Hkrati se bodo povečale tudi potrebe po storitvah dostave.

Javornik je povedal, da digitalizacija hitro spreminja mobilnost. Ugotavlja, da lahko aplikacije kot je Zoom do določene mere nadomestijo letalske storitve. Zaradi krize so začeli ljudje o mobilnosti razmišljati v širšem kontekstu. Epidemija je njen razvoj nekoliko pospešila predvsem iz vidika dostave dobrin.

Markelj vidi v prihodnje nove priložnosti za razvoj podjetja eHrana. Razmišljajo o tem, da bi algoritme vezane na mobilnost ponudili drugim podjetjem ali pa povečali dostavno floto. Markelj ugotavlja, da je bila sicer storitev dostave hrane že prej precej priljubljena, medtem ko so oblačila ljudje še vedno raje kupovali v trgovinah. Meni, da bo v prihodnje dostava oblačil zaradi epidemije v večjem porastu.

Marko Javornik (Vir slike: Manager Finance)

Primerjava Slovenija : tujina na področju mobilnosti

Matej Čer opaža, da nas je kriza še bolj povezala med sabo. Verjame, da lahko tudi slovenski projekti na področju mobilnosti dosežejo globalni uspeh; Če se poslovna ideja izkaže kot uspešna na slovenskem trgu, pri prodoru v tujino pa se ekipa poveže s pravimi ljudmi. Vedeti pa je treba, da se težko primerjamo z nekimi velikimi globalnimi projekti že zato, ker so tam razpoložljiva finančna sredstva dosti višja.

Marko Javornik je komentiral, da zahteva digitalizacija spremembo razmišljanja. Ker je Slovenija majhen trg, je tekmovalnost med podjetji, ki delujejo v isti panogi, velika. Po drugi strani pa je trg na področju digitalizacije naenkrat velik. Kriterij uspeha je tako lahko zmožnost medsebojnega povezovanja in sodelovanja. Kljub majhnosti lahko tudi v Sloveniji zaživijo globalno uspešne zgodbe. Eden izmed takih primerov je Talking Tom.

Borut Markelj je povedal, da ideja za platformo eHrana izvira iz Munchna, kjer je prvič videl delovanje takega načina dostave hrane. Kljub temu da je v tistem času v Sloveniji že obstajalo nekaj platform s to dejavnostjo, pa se je ekipa vseeno podala na to področje. Z uspešnim poslovnim modelom so kmalu uspeli izpodriniti konkurenčna podjetja. Posel je ekipa zagnala iz lastnih prihodkov. Markelj ugotavlja, da slovenski trg s širjenjem poslovanja hitro postane premajhen.

Ne zamudite prihajajočih KIKštarterjevih videokonferenc:

KIKštarter – Kreativna Industrija Kamnik
Naše spletno mesto uporablja piškotke. Določite svoje nastavitve zasebnosti in/ali se strinjate z našo uporabo piškotkov.
Več