Za poslovno idejo Wonder Owl, učenci OŠ Frana Albrehta prejeli BRONASTO PRIZNANJE

Učenci OŠ Frana Albrehta so s pomočjo KIKštarterja razvili inovativno podjetniško idejo. Pod okriljem mentorja Naceta Novaka, so razvili poslovno idejo, izdelali prototip in pripravili predstavitev svoje podjetniške ideje za državno tekmovanje za najboljšo podjetniško idejo med mladimi (POPRI), ki ga organizira Primorski tehnološki park. Za svoje delo so osvojili bronasto priznanje in dobili spodbudo za nadaljnje delo. V nadaljevanju je podan kratek prispevek o dogajanju na dan tekmovanja, ki ga je prispeval učenec Matic Hrabar.

17. aprila, 2019, smo se skupaj z ekipo OŠ Frana Albrehta Kamnik in Kikštarter Kamnik odpravili v Novo Gorico na vseslovensko tekmovanje za najboljšo podjetniško idejo med mladimi – POPRI.

POPRI mladim omogoča razvoj inovativnosti, ustvarjalnosti in podjetnosti. V letošnjem letu so prejeli 99 idej s strani osnovnošolcev, dijakov in študentov. 

Naša ekipa se je s poslovno idejo Wonder Owl – pametna sovica uvrstila med prvih deset v svoji kategoriji in prejela bronasto priznanje.

Pri razvoju in oblikovanju poslovne ideje so sodelovali učenci 8. in 9. Razreda: Izak Poljanšek, Gaja Vdovč, Nika Kordiš Zamljen, Jošt Ločniškar, Žan Trebušak, David Knavs, Drejc Sodnik, Matic Hrabar

in mentorji: Nace Novak iz KIK Štarterja, Danica Mati Djuraki in Rosana Kleindienst iz OŠ Frana Albrehta Kamnik.

 Odlična, bogata izkušnja za vse. Motivacija za nadaljnji razvoj.

Srečanje se je začelo v predavalnici, kjer smo predstavili naš produkt, merilec temperature in vlažnosti, Wonder Owl. Wonder Owl podatke preko aplikacije sporoča na pametni telefon, do njih pa lahko dostopamo, ne glede na to, kje smo. Predstavitev smo speljali brez napake, zato smo preostanek dneva poskušali preživeti  s čim manj skrbmi.

Po predstavitvah smo odšli na kosilo in se z ekipo sprehodili po živahni in sončni Novi Gorici. Po na vroč dan še kako potrebni osvežitvi s sladoledom so nas organizatorji tekmovanja odpeljali v Gimnazijo Nova Gorica na delavnico LEGO in robotike. Tam smo skupaj sestavili vozilo in ga sprogramirali, tako da se je premikalo, ustavilo in spuščalo različne zvoke. Ko se je delavnica končala, pa smo bili sprejeti še na ogled e-Hiše in krajše predstavitve sistema pametne hiše.  Popoldanski program je bil zabaven in poučen.

Sledilo je samo še zadnje in najpomembnejše dejanje vsakega tekmovanja, razglasitev rezultatov, tokrat v Slovenskem narodnem gledališču Nova Gorica. Za popestritev uradnega programa sta poskrbela Klemen Bunderla in Zlatko.

Zdaj pa del, ki ste ga vsi čakali … Ne, žal nam kljub popolno izpeljani predstavitvi in ustvarjenem prototipu ni uspelo zmagati. Zmagovalna ekipa je razvila napravo, ki preprečuje nabiranje umazanije in zamašitev odtokov. So nam pa že pred razglasitvijo glavni govorci tega večera, minister Počivavšek, direktorica Tehnološkega inštituta Primorske, župan Nove Gorice in vodja projekta Popri predali pomembno sporočilo: Ne glede na izbor komisije,  ste vsi, ki ste danes prišli v ožji izbor in predstavljali svoje poslovne ideje, zmagovalci!

Vsi ste morali vložiti precej energije, znanja, spretnosti za uresničevanje svojih zamisli. Pokazali ste ustvarjalnost, inovativnost, odločenost za doseganje ciljev, motivacijo, komuniciranje in timsko delo.”

Na koncu sem še z vodjo stikov z javnostmi ekipe, Izakom Poljanškom, opravil kratek intervju.

Kdaj ste dobili idejo za izdelek Wonder Owl, ki ste ga predstavljali na tekmovanju?

“Na začetku šolskega leta smo v sodelovanju s KIK Štarterjam začeli z razvijanem vremenskih postaj, ki bi jih namestili v Kamniku. Ko smo februarja zvedeli za to tekmovanje, smo se odločili za sodelovanje in idejo spremenili v podjetniški izdelek.”

Ste pri razvijanju izdelka naleteli na kakšne težave?

“Niti ne. Razen izbiranja ekipe za udeležbo na tekmovanju. Idejo nas je namreč razvijalo osem, tekmovalno ekipo pa lahko sestavlja samo pet članov. Zadnji teden je bil zaradi priprav na predstavitev kar zelo naporen.”

Kakšen je načrt za prihodnost?

“V prihodnosti bomo poskušali še naprej razvijati produkt, na tekmovanju smo namreč predstavili samo prototip. Mogoče nam celo uspe priti na trg in v bližnji prihodnosti prodati prvi izdelek.”

Brez prevelikega razočaranja ima ekipa še vedno veliko načrtov in motivacije za dokončanje in prodajo izdelka Wonder Owl. Mogoče pa boste napravo čez nekaj let imeli tudi sami.

Matic Hrabar

KIKštarter – Kreativna Industrija Kamnik
Naše spletno mesto uporablja piškotke. Določite svoje nastavitve zasebnosti in/ali se strinjate z našo uporabo piškotkov.
Več