Eko dan 2023 in KIKštarter

13. aprila 2023 je na Gimnaziji in srednji šoli Rudolfa Maistra prav poseben dan- imenovan Ekodan, posvečen prijaznosti do narave. Dijaki od 1. do 4. letnika programov ekonomski tehnik in predšolska vzgoja so se spraševali, ali smo ljudje do narave prijazni.

Dijaki prvih letnikov so si ogledali aktualen film »Temna plat pametnih telefonov«, se udeležili gledališke igre o podnebnih migracijah in sodelovali na ustvarjalni delavnici o sladkorni bolezni ter nevarnosti sladkorja na splošno, ki so jo za njih pripravili drugošolci programa predšolska vzgoja. Na delavnici so izdelali molekulo sladkorja iz stiropora in zobotrebcev. Drugošolci so sodelovali na štirih delavnicah, združenih pod krovno temo Pot vode. Ena od delavnic je bila izvedena na terenu, kjer so se dijaki seznanili z vodotoki okoli šole. Spremljala jih je šolska VideoPRESS skupina, ki je posnela kratek film za projekt Ekošole GLOBE.

Dijaki tretjih letnikov predšolske vzgoje so se na delavnicah ukvarjali s problematiko hitre mode oziroma tekstilne industrije, bodoči ekonomisti tretješolci programa ekonomski tehnik pa so sodelovali na delavnici v izvedbi KIKštarterja. Na praktični delavnici, ki jo je vodila Nika Škrjanec, so dijaki s pomočjo platforme Young GREENhub (spletna stran, ki promovira in spodbuja mlade, da se vključijo v trajnostne iniciative, kot so zelena podjetništvo in trajnostni razvoj. Na spletni strani so na voljo informacije o različnih trajnostnih projektih in pobudah, dogodkih, delavnicah in tekmovanjih, ki jih organizirajo po vsej Evropi. Spletna stran je namenjena predvsem mladim od 15 do 30 let, ki želijo aktivno prispevati k bolj trajnostni prihodnosti) razvijali trajnostne projekte, ki bi prispevali k zmanjšanju onesnaževanja okolja.

Dijaki četrtih letnikov obeh programov so prve dve uri pouka namenili pripravam na maturo, nato pa so v mali telovadnici GSŠRM poslušali predavanje društva Vozim. Predavanju je sledila delavnica Vozim pametno.

Na Gimnaziji in srednji šoli Rudolfa Maistra so dijaki različnih letnikov obeležili Ekodan, posvečen prijaznosti do narave. Dijaki so se na ta dan udeležili številnih delavnic in predavanj, ki so se ukvarjale s trajnostnim razvojem in okoljsko problematiko. Nekateri so se seznanili s podnebnimi migracijami, drugi s problematiko hitre mode in tekstilne industrije, tretji pa so razvijali trajnostne projekte, ki bi prispevali k zmanjšanju onesnaževanja okolja. Dijaki so se tudi poučili o nevarnostih sladkorja in sodelovali na delavnici o vodi, ki so jo izvedli na terenu. Poleg tega so se četrti letniki pripravljali na maturo ter prisluhnili predavanju in delavnici o varni vožnji. Skratka, Ekodan je bil zelo uspešen in poučen dogodek, ki je dijakom ponudil priložnost, da se seznanijo z različnimi okoljskimi temami in prispevajo k bolj trajnostni prihodnosti.

2560 1154 KIKštarter – Kreativna Industrija Kamnik
Naše spletno mesto uporablja piškotke. Določite svoje nastavitve zasebnosti in/ali se strinjate z našo uporabo piškotkov.
Več