Iz prve roke, kaj so in kaj omogočajo Blockchain in kriptovalute

V torek zvečer, 17. oktobra 2017, se je odvil prvi KIKoff dogodek v novi sezoni KIKštarterja. KIKoff, z naslovom Blockchain in Kriptomanija je vodil Matjaž Jug, vodja KIKštarterja in ob sebi gostil štiri strokovnjake na področju kripto valut in blockchain tehnologije, vsak s svojim edinstvenim pogledom na celotno stvar. Trgovanje s kripto valutami in blockchain tehnologije je trenutno ena najbolj aktualnih finančnih zgodb, kar lahko sklepamo tudi po zanimanju za  KIKoff, ki je doživel rekordno udeležbo.

Večer je potekal v obliki vodenega pogovora, kjer so se gostje predstavili, predstavili svoje vidike in izkušnje povezane s kriptomanijo, ki se pojavlja zadnja leta v Sloveniji. Zdi se, da so Blochchain tehnologije in kripto valute ena najpomembnejših inovacij na področju internetnih tehnologij, hkrati pa neka povsem nova oblika naložb. Dogodek se je sukal okoli dejanskih projektov in izkušenj gostov, ki so se že preizkusili v blockchain projektih ali naložbah v kripto valute. Sprva je bil predstavljen nastanek sveta kripto valut,  nato so sledili pravni vidiki digitalnih valut v Slovenskem prostoru ter zgodba podjetnikov, ki so ustanovili spletne platforme, ki sprejemajo investicije v obliki kripto žetonov (ICO).

Kripto valute ali digitalen denar imajo podobne lastnosti, kot fizični denar, le da omogočajo takojšnjo transakcijo vsote na drug račun, ne glede na to kam oziroma v katero državo denar pošiljamo. Tako kot običajen denar, lahko kripto valute uporabljamo za nakup dobrin in storitev, le da je ponudba omejena na ponudnike, ki to vrsto plačila ponujajo. V Sloveniji so to Kuponko, restavracija Allegrija itd.

Blockchain tehnologija ali tehnologija veriženja blokov je po mnenju analitikov ena najpomembnejših inovacij na področju internetnih tehnologij. Prednosti tehnologije so večja varnost, zaupanje, večja hitrost transakcij, decentralizacija in transparentnost. Neuradno se govori o drugi internetni revoluciji ali finančni renesansi, ki se bo pokazala v novih načinih poslovanja v različnih sektorjih gospodarstva, financ in javne uprave. Uporaba te napredne tehnologije naj bi korenito preoblikovala vsakdanja opravila posameznika, podjetij in družbe kot celote. Cilj, pa jo je implementirati na področje zdravstva, sociale in varnosti, kar v končni fazi pomeni pozitiven vpliv na dvig kvalitete življenja.

Jure Ugovšek, finančni novinar in urednik časopisa Finance, je na enostaven in neodvisen način predstavil nastanek kripto valut in trenutno stanje v Sloveniji in svetu, s finančnega vidika. Predstavil je zanke in pasti, ki lahko ohromijo investitorja začetnika in potenciale, ki jih predstavlja trg kripto valut. Jure pravi, da je vrednost kripto valut v zadnjih letih močno narastla in vzbuja precej zanimanja tudi med uspešnimi finančniki, ki pravijo, da je digitalen denar: »Denar od ljudi za ljudi. Ljudje so sami vzpostavili neke valute, katerim v praksi sedaj tudi narašča vrednost.« Kako pa dejansko v praksi poteka izmenjava dobrine za kripto valuto? »Kolega, ki živi v tujini je preizkusil plačevanje v Baru 77. Odprl je svojo Bitcoin wallet, na katero je naložil Bitcoine, dobil je QR kodo, ki se je skenirala, zatem pa je dobil sredstva prenakazana. Celotna transakcija je trajala minuto in pol, ob tem pa je transakcija stala skoraj polovico zneska. In tu je potrebno biti pazljiv,« poudarja Jure na nekatere slabosti, ki jih prinaša nereguliran trg kripto valut.

“Obstaja v svetu financ Teorija večjega bedaka, ki opisuje ko ljudje vlagajo v naložbo, za katero prave vrednosti ne pozna in v končni fazi mu je vseeno, važno da se za njim najde nov vlagatelj.” Jure Ugovšek

Blaž Jamšek, pravni svetovalec ali »startup odvetnik«, kot pravi sam, trenutno sodeluje pri več ICO-tih (t. s. kripto žetoni) pri nas in v tujini in ima več let izkušenj s pravnim svetovanjem mladim in zagonskim podjetjem. Blaž je pojasnil pravni vidik in vlogo, ki jih imajo kripto valute v Slovenskem in svetovnem pravnem prostoru: «Kripto valute niso denar. Lahko rečemo, da so valute, ampak primer, da lahko plačaš s kripto valuto, bom rekel, da v pravnem smislu je to še vedno blagovna menjava. Denar je samo tisti ´papirček`, katerega ne Centrala Banka, recimo v Evropi ali v Sloveniji, izda in je z zakonom določeno, da ga morajo vsi sprejeti kot plačilno sredstvo. Na tej točki pri Bitcoinih in  ostalih valutah še nismo, vendar vse kaže na to, da se zna to kmalu zgoditi.« V nadaljevanju pojasni, da je regulacija namenjena predvsem zaščiti šibkejši stranki, saj se lahko nepoznavanje finančne industrije in pravil izkorišča, kar pripelje do prevar in izgub.

“Brati, brati, brati – če nimate pojma ne vlagajte” Blaž Jamšek

Rok Gornik je v svetu kripto valut že od leta 2015 in sodeluje na projektu SunContract, ki je slovenski blockchain projekt za trgovanje z energijo. Platforma bo omogočala malim proizvajalcem elektrike, da bodo ponujali viške proizvodnje električne energije končnim potrošnikom, po seveda bolj konkurenčnih cenah. Rok je pojasnil, da jim tehnologija Blockchain omogoča to vizijo uresničiti, saj ponuja možnost shranjevanja neskončne baze podatkov o proizvodnji in rabi energije ter fluktuaciji cen energije na trgu. V SunContractu se nadejajo, da jim bo nadaljnji razvoj Blockchain tehnologije omogočal izpolniti vizijo, ki jo imajo za podjetje v prihodnosti. Verjamejo, da bo Blockchain tehnologija spremenila in spodbudila razvoj zelenih tehnologij.

»Ne predstavljamo si, kaj vse nam bo Blockchain prinesel v prihodnosti« Rok Gornik

Marko Filej je serijski podjetnik in ustanovitelj platforme Trainers4me, kateri je pri globalnem preboju, odločilno pomagala investicija teniške zvezdnice Ane Ivanović. Trenutno pa ustvarja decentralizirano platformo SportyFi za investicije v mlade nadarjene športnike, ki potrebujejo finančno podporo za pot do uspešne športne zgodbe. Vrhunski šport vidijo izjemno centraliziran, saj posamezen nadarjen športnik nima nobenega upanja, da bo kdaj vstopil v profesionalni šport brez velike količine denarja. Z novo platformo želijo vrhunski šport decentralizirati in hkrati pomagati vsem mladim talentom, pri dosegu njihovih ciljev. S svojo podjetniško vizijo je tokrat prepričal brazilsko nogometno legendo Roberto Carlosa, ki bo zagotovo veliko doprinesel k promocij načrtovane kampanje za množično financiranje s kripto žetoni.

»Decentralizirati želimo vrhunski šport« Marko Filej

Za zaključek so gostje podelili svoje nasvete za vse, ki bi morda želeli preizkusiti »srečo« na novo nastalem digitalnem naložbenem trgu in ob tem morda kaj zaslužiti. Ob tem so si bili gostje enotni. Vsakemu potencialnemu malemu naložbeniku v kripto valute svetujejo v prvi fazi celovito informiranje o tem kaj kripto valute so, kakšen je digitalen trg in kaj morebitna naložba v digitalne valute pomenijo za vsakega posameznika. Podučiti se je potrebno o prednostih in tveganjih, ki jih lahko takšna naložba prinese. Torej, previdnost je modrost.

Kaj se dogaja v Sloveniji?

Vizija RS je, da s pospešenim razvojem digitalne družbe izkoristi razvojne priložnosti informacijsko-komunikacijskih tehnologij in interneta, ter tako postane napredna internetna družba in referenčno okolje za sistemske rešitve ter uvajanje inovativnih pristopov pri uporabi digitalnih tehnologij. Na podlagi Strategije razvoja informacijske družbe do leta 2020 – DIGITALNA SLOVENIJA 2020, ki predvideva ukrepe za izrabo družbenega in gospodarskega potenciala IKT in interneta za digitalno rast, pri čemer se osredotoča na digitalno infrastrukturo, intenzivno uporabo IKT in interneta, kibernetsko varnost ter vključujočo informacijsko družbo. Predvideno je prednostno investiranje v digitalizacijo podjetništva, inovativno podatkovno vodeno gospodarstvo in razvoj ter uporabo interneta, v teh okviri pa v raziskave in razvoj tehnologij interneta stvari, računalništva v oblaku, masovnih podatkov in mobilnih tehnologij. Potrebno je vzpostaviti nov sistem elektronskih identitet, v osnovi za javni sektor, hkrati pa z njim omogočiti enostavno čezmejno poslovanje in enakopravno vključevanje slovenskih podjetij v enotni evropski digitalni trg.

Maja Alagić

150 150 KIKštarter – Kreativna Industrija Kamnik
Naše spletno mesto uporablja piškotke. Določite svoje nastavitve zasebnosti in/ali se strinjate z našo uporabo piškotkov.
Več