Socialni Aikido – delavnica za obvladovanje socialnih konfliktov

V KIKštarterju je pred glavno sezono dopustov potekala še zadnja delavnica, ki je bila malo drugačna a nič manj uporabna. Vsakdo med nami se občasno znajde v konfliktni situaciji tako doma, kot na delovnem mestu in v takšnem položaju je naš odziv odločilnega pomena. Pogosto se mnogim med nami dogaja, da naš odziv v srečanju s konfliktnim odnosom, vse skupaj še poslabša. Tokratna delavnica je predstavila »borilno veščino« obvladovanja socialnih interakcij, in sicer SOCIALNI AIKIDO. Socialni aikido je orodje, ki uporabnika opremi z veščinami, ki v prvi fazi služijo kot obramba pred konfliktnimi situacijami in v končni fazi pomagajo obrniti situacijo uporabniku sebi v prid.

Delavnico je vodil Gregor Završnik, trener in coach nevro-lingvističnega programiranja, ki je svoje usposabljanje opravljal doma in v tujini ter svoje znanje neprestano posodablja in dopolnjuje. Na področju podajanja znanja ima več kot 20 let izkušenj in je avtor mnogih programov za osebnostno rast in komunikacijo v osebnem in poslovnem okolju (http://www.otijum.si/).

NLP so komunikacijski modeli, ki opisujejo, kako deluje človek. V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja so v ZDA, pod imenom NLP, psihologi, antropologi, lingvisti in drugi strokovnjaki začeli zbirati skupek modelov in principov, ki opisujejo, kako delujejo naš um, nevrologija in jezikovni vzorci. NLP je celovit model komunikacije, ki je sestavljen iz sistema metod in tehnik, s katerimi lahko predrugačimo svoje mišljenje, vedenje in doživljanje sveta, ki nas v dani situaciji podpirajo. Na grobo povedano, NLP modeli opisujejo, kako ljudje zaznavamo svet, kako te zaznave notranje organiziramo, predelujemo, kako si ustvarjamo lastno realnost in se nanjo odzivamo s svojim vedenjem (vir: http://www.otijum.si/nlp-izobrazevanje/kaj-je-nlp/).

Nedvomno so dolgoletne izkušnje predavatelja zaslužne za delavnico, ki je potekala v sproščenem vzdušju, s kančkom humorja in veliko aktivnega sodelovanja vseh udeležencev. Vsak udeleženec je delil svoje osebne konfliktne situacije, s katerimi se srečuje v vsakdanjem življenju, čemur so sledile razgrete debate o različnih konfliktnih situacijah. Vsaka konfliktna situacija je bila preučena in obdelana s principi, ki jih nudi Socialni aikido. Celoten proces, ki vodi skozi osnovne koncepte aikida, se dotakne posameznikovega čustvovanja, okvirja razmišljanja in filtrov razumevanja ter celo načina izražanja,  pripelje do skupka možnih načinov obvladovanja konfliktnih situacij.

Maja Alagić

KIKštarter – Kreativna Industrija Kamnik
Naše spletno mesto uporablja piškotke. Določite svoje nastavitve zasebnosti in/ali se strinjate z našo uporabo piškotkov.
Več