Nujnost digitalizacije za uspešno podjetništvo

NUJNOST DIGITALIZACIJE ZA USPEŠNO PODJETNIŠTVO

 

Nenehno nadgrajevanje poslovnih procesov in prilagajanje globalnemu trgu je dandanes, s pomočjo digitalizacije, nujno in pomembno. Podjetja imajo velike količine podatkov, poslovne dokumentacije ter vsebin, ki jih je potrebno obdelati. Digitalizacijo je potrebno obravnavati celovito. Poznamo že vrsto uspešnih poslovnih procesov, ki so s prehodom na digitalizacijo vplivali na znižanje stroškov ter delo zaposlenih kot npr. podpisovanje dokumentov v e-obliki, registracija podjetij v sistemu e- VEM, e-arhiv, mobilna blagajna, seveda pa se večino dokumentacije izmenjuje v elektronski obliki. Poslovanja v klasični papirni obliki je v podjetjih vedno manj, navsezadnje poteka na ta način komunikacija tudi bistveno hitrejše. Brezpapirno poslovanje je neizogibno.

Zagotovo pa je res, da je na voljo bistveno več podatkov o npr. poslovnih partnerjih, konkurenci, kot  je bilo to v preteklosti. Podatke, ki so na voljo v drugih bazah, evidencah, na spletu, socialnih medijih, je potrebno identificirati in vključiti v poslovne in odločitvene procese. Velike količine podatkov, je s pomočjo digitalizacije možno obdelati hitro in učinkovito. Ob tem pa ne smemo pozabiti na novo Uredbo o varstvu osebnih podatkov, ki prične veljati s 25.5.2018. Državljanom bo omogočen večji nadzor nad njihovimi podatki, podjetjem pa enake konkurenčne pogoje.

S pomočjo digitalizacije so podjetja dosegla veliko optimizacij in avtomatizacij delovnih procesov. Na ta način je bila dosežena večja kakovost poslovanja ter višja produktivnost zaposlenih.

Nedvoumno je, da so in bodo uspešna tista podjetja, ki svoj razvoj usmerjajo v digitalizacijo, kar z ustreznimi razpisi vzpodbuja tudi Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Svetovalka za podjetništvo

Irena Tonin

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija ter Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj

KIKštarter – Kreativna Industrija Kamnik
Naše spletno mesto uporablja piškotke. Določite svoje nastavitve zasebnosti in/ali se strinjate z našo uporabo piškotkov.
Več