Od inovativne ideje do prototipa le v treh dneh

Ali je mogoče v 48 urah izdelati produkt, če nimaš dovolj tehničnih znanj, in za izdelek celo najti kupca? 🤔
🤯
Marsikdo bi rekel ne; a ta očitno ne pozna Zadruge KIKštarter in startup vikendov, ki jih vsako leto tradicionalno organiziramo v sodelovanju z Občino Kamnik, Podjetniškim klubom Kamnik in Pospeševalnikom KIKštarter d.o.o.
Koncept dogodka “Startup-izziv za 5€” je da (bodoči) podjetnik samo v 48 urah dobi dovolj znanj za izdelavo prototipa, ki je dovolj dober za predstavitev pred komisijo in mogoče že celo za prodajo.
Za sodelovanje na tovrstnem dogodku ni potrebno imeti predhodnih znanj, pomembno pa je, da ste komunikativni, agilni in razmišljate izven okvirjev- skratka imate podjetniško žilico.
Startup dogodek je potekal od petka, 13. Maja do nedelje 15. Maja 2022, udeležilo pa se ga je 25 udeležencev iz cele Slovenije. Med udeleženci so bile tokrat tudi družine in otroci, na kar smo izredno ponosni.
Tridnevni dogodek je postregel z inovativnimi idejami, kolegionalnim duhom ter spodbudnimi nalogami, na dogodku pa so bili veš čas prisotni izkušeni mentorji, ki so udeležence usmerjali in svetovali pri razvoju podjetniške ideje.
Startupovcem so bili na voljo različni stroji in tehnična oprema, drobni material- najbolj oblegani pa so bili računalniki z Solidworks programi iz Solid World, kjer so udeleženci oblikovali prototipe za tisk na 3D tiskalniku ter laserski rezalnik.
Celoten dogodek je bil razdeljen na različne dele in sicer smo prvi dan razvijali ideje, se spoznali med sabo, razdelili v skupine, drugi dan je bil namenjen izdelovanju prototipov s stroji, popoldne smo spoznavali marketinške in prodajne kanale ter kako sami posneti čim boljši video. Nedelja je bila namenjena financam- kje jih dobiti, kaj je razlika med sp in doo, kako voditi finance.
Vrhunec dogodka se je zgodil v nedeljo, ko je kar 7 ekip svoje podjetniške ideje in prototipe predstavilo pred komisijo, ki so jo sestavljali ga. Irena Tonin, poslovna svetovalka iz Gospodarska zbornica Slovenije, g. Tomaž Lah, direktor podjetja Nektar Natura, g. Nace Novak, vodja razvoja v podjetju Equa, g. Sandi Muhejlič, podjetnik in VašMentor, g. Matej Humar, direktor Pospeševalnika KIKštarter d.o.o. in namestnik direktorja v podjetju Elektrina ter Matjaz Jug, predsednik Zadruge KIKštarter ter direktor podjetja ETC Adriatic in Območja 70.
Za finančna nagrado v višini 1200€, 500€ in 300€ je udeležencem tudi tokrat poskrbeli v Podjetniški klub Kamnik; ker pa je bila tudi 4. Ideja odlična, jo je komisija podprla z dodatnimi 300€. 💸
Tretje mesto sta zasedli ekipi, ki sta izdelali poseben nastavek za otroško zobno ščetko in ekipa, ki je izdelala budilko ob kateri se boste zagotovo zbudili, saj boste morali narediti nekaj telovadnih vaj, 2. Mesto je zasedla ekipa, ki bo razjasnila kdaj je čaj ravno prave temperature in prva skupina je oblikovala estetski dodatek za radiatorje in tako rešil težavo marsikateremu najemniku.
Zahvalili bi se vsem mentorjem, ki so si vzeli čas ter svoje znanje in izkušnje delili z udeleženci: Lenart Grkman, grafični oblikovalec in podjetnik, ki poskrbi za vaš zdrav in polnovreden obrok s TinyGiant, Sandi Muhejlič podjetnik in VašMentor v vseh pomenih besede, Matevž Semprimožnik- ustvarjalec video vsebin in lastnik agencije FireUp, Anže iz trgovine Samson Kamnik, ki nam je praktično predstavil različne materiale in njihovo uporabo, Matevž Ves iz podjetja Rastlinca s.p, ki je z udeleženci delil znanje na področju elektrotehničnih komponent, Gašper Štih, ki nas je popeljal v svet marketinga, Nika Škrjanec– projektna vodja KIKštarterja in podjetnica, ki izdeluje otroške izdelke Smarty kit, Biljani in Andreju Petrovčiču, ki sta se do Kamnika pripeljala iz Mariborskega Kreator Lab in s seboj pripreljala tudi laserski rezalnik, Nacetu Novaku, ki je z udeleženci nesebično delil vse znanje, ki ga ima- in tega je res veliko, Vesni Cvek iz podjetja RVC s.p., ki poskrbi za uspešno prijavo na razpise ter tako pridobi sredstva za zagon in rast podjetja. Seveda gre največja zahvala Matjažu Jugu, saj s svojimi idejami vedno zna usmeriti podjetniško energijo, da ljudje dosežejo rezultate.
Posebna zahvala gre tudi podjetjema Lepton Quark d.o.o. in Soliwordu ter Gospodarski zbornici Slovenije in projektu SPOT-Omogočili so nam realizacijo tako velikega dogodka, ki bo ustvarilo kar nekaj uspešnih podjetnikov. 👏
Hvala tudi Občini Kamnik z županom Matej Slapar in Podjetniškemu klubu Kamnik ter predsedniku Ivanu Hribarju, ki velikodušno poskrbi za finančne nagrade in tako tudi konkretno podpre podjetja in pripomore k realizaciji idej.
2048 1150 KIKštarter – Kreativna Industrija Kamnik
Naše spletno mesto uporablja piškotke. Določite svoje nastavitve zasebnosti in/ali se strinjate z našo uporabo piškotkov.
Več