Se birokraciji v gradbeništvu obetajo boljši časi ?

 

Se birokraciji v gradbeništvu obetajo boljši časi ?

Napovedujejo se spremembe na področju Gradbenega zakona, ki naj bi po zagotovilu Ministrstva za okolje in prostor prinesel boljše pogoje za investitorje. Upravni organi naj bi pred izdajo gradbenega dovoljenja izdali na zahtevo investitorja ustrezne osnovne informacije. Vključevale bodo ustrezna mnenja, skladno z veljavnimi prostorskimi akti. Na ta način bodo lahko kupci zemljišč pridobili informacije o možnosti investiranja pred izdajo dokončne odločbe.

Ministrstvo zagotavlja boljše pogoje, poenostavljene postopke,  obenem pa bo potrebno pridobiti manj obsežno dokumentacijo. Gradbeno dovoljenje bo združeno v en postopek, vključeno bo tudi okoljevarstveno soglasje. Stranski udeleženci v postopkih bodo sicer še naprej lahko ugovarjali, vendar se bodo ugovori predhodno preverili. Npr. sosed bo lahko vložil ugovor le do faze grobih gradbenih del.

Gradbeno dovoljenje ne bo več potrebno za odstranjevanje objektov (rušenje bo potrebno prijaviti) manjša popravila ter objekte sezonskega značaja.

Uporabno dovoljenje bo potrebno še vedno pridobiti, izjema so le enostavni objekti. Zanimivo je, da postopkov tehničnih pregledov objektov ne bo več potrebno, udeleženci pri gradnji bodo podali le ustrezne izjave, ki bodo v primeru lažne podane imeli kazensko in odškodninsko odgovornost.

Gradbeniki pa se kljub napovedanim spremembam Zakona v času dvoletnega prehodnega obdobja še vedno bojijo, da ne bo zadosti ustreznega strokovnega kadra. Po podatkih Zavoda za zaposlovanje je bilo razpisanih v gradbeništvu kar okrog 900 prostih delovnih mest.

Podzakonski akti – Pravilniki, pa bodo še konkretizirali do sedaj odprte dileme in vprašanja,  povezana s projektno dokumentacijo.

Irena Tonin

Podjetniška svetovalka SPOT

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska Unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj

KIKštarter – Kreativna Industrija Kamnik
Naše spletno mesto uporablja piškotke. Določite svoje nastavitve zasebnosti in/ali se strinjate z našo uporabo piškotkov.
Več