Šola podjetništva za osnovnošolce

V sodobnem, hitro spreminjajočem se svetu je zgodnje seznanjanje mladih z osnovami podjetništva izjemno pomembno. Takšno znanje mladim ne samo razširi obzorja možnosti za prihodnost, ampak jih tudi opremi z veščinami in znanjem, ki so ključni za uspeh v različnih kariernih poteh. Sposobnost inoviranja, reševanja problemov, kritičnega razmišljanja, in timsko delo so le nekatere izmed kompetenc, ki jih podjetniško izobraževanje pomaga razvijati.

V ta namen smo v sredo, 24. januarja 2024, v KIKštarterju posebej za učence OŠ Marije Vere organizirali delavnico podjetništva, ki je služila kot praktičen primer, kako ciljno usmerjene izobraževalne aktivnosti lahko močno vplivajo na mlade. Dogodek je bil zasnovan z namenom neposredne predstavitve dinamike in izzivov podjetniškega sveta udeležencem, obenem pa jim je omogočil, da razvijejo lastne ideje in rešitve.

Vodja KIKštarterja, Nika Škrjanec, je mladim udeležencem predstavila področje podjetništva skozi primere uspešnih podjetnikov iz lokalnega okolja in širše, poudarila pa je tudi razliko med veščinami potrebnimi za “klasično službo” in tistimi, ki so ključne v podjetništvu. Izpostavila je prednosti imetja podjetniških veščin tudi kot zaposleni.

Delavnica je bila zasnovana kot intenzivna in interaktivna izkušnja, kjer so se učenci razdelili v skupine in imeli štiri ure časa, da razvijejo svoje projekte in ideje. Naloga je zahtevala, da so znali opredeliti problem, ki ga rešujejo, njihovo rešitev, konkurenčno prednost, ceno in stroške, ter prodajne in marketinške kanale. Na koncu so svoje ideje predstavili v obliki mini poslovnih načrtov, kar je bil izjemen dosežek glede na omejeni čas, ki so ga imeli na voljo.

 

 

Med številnimi predstavljenimi idejami je posebej izstopala inovacija pokrovčkov za pločevinke, ki je najbolj navdušila tako sošolce kot učitelje. Ta projekt ne samo da priča o kreativnosti in inovativnosti mladih umov, ampak tudi o njihovi sposobnosti prepoznavanja in reševanja realnih problemov. Za njihov trud in iznajdljivost sta dva izmed udeležencev prejela darilne bone “Maistrove desetake“, ki predstavljajo dodatno spodbudo za nadaljnje razvijanje njihovih idej.

Zgodnje seznanjanje mladih z osnovami podjetništva,  je neprecenljivo za razvoj kompetenc, ki jih bodo mladi potrebovali v svojih poklicnih in osebnih življenjih. Takšne iniciative spodbujajo mlade k razmišljanju izven ustaljenih okvirjev in jih opremljajo z orodji za uspeh v prihodnosti.

Hvala tudi Občini Kamnik, ki v okviru projekta Spodbujanja podjetniškega potenciala med osnovnošolci in srednješolci, poskrbi da so mladim na voljo tovrstne aktivnosti!

1080 1440 KIKštarter – Kreativna Industrija Kamnik
Naše spletno mesto uporablja piškotke. Določite svoje nastavitve zasebnosti in/ali se strinjate z našo uporabo piškotkov.
Več