START UP VIKEND

Poleg tega, da v KIKštarterju pripravljamo start up vikende za osnovnošolce, smo že tradicionalno organizirali tudi vikend za malo starejše, ki je namenjen razvijanju produktov, katerih proizvodna vrednost ne presega 5 €.

Udeleženci na uvodnem predavanju.

Na tridnevni dogodek so prišle skupine z vseh koncev Slovenije, kar kaže na to, da KIKštarter ni prepoznaven samo lokalno, temveč tudi na ravni celotne države.

Prvi dan je bil namenjen, da se udeleženci spoznajo med seboj, saj nikoli ne veš kdo ti lahko priskoči na pomoč pri razvoju produkta. Spoznavanje je potekalo s pomočjo tehnike možganske nevihte, pri kateri so se udeleženci pomešali v skupine in skupaj iskali rešitve za različne probleme. V le 30 minutah je bil namen zbrati čim več idej, saj smo želeli tistim, ki ideje niso imeli najti tisto pravo, s katero bi lahko presenetili komisijo v sobotnem polfinalu.

Uvod v “brain storming”.
Druženje udeležencev in pridobivanje idej.

Tako so vse ekipe do večera že imele svoje ideje. Nato so se lahko podale h kovanju strategij, raziskavi trga ali pa k izdelavi samega prototipa, pri čemer jim je bila na voljo delavnica z orodjem in 3D tiskalniki. Slednje so nam priskrbeli pri podjetju SolidWorld.

Vsak dan sta bila za udeležence pripravljena obisk in predavanje podjetnikov iz različnih strok. Prvi dan je bila na sporedu tematika “Kako lahko iz različnih materialov naredimo prototip?” Na to vprašanje so nam pomagali odgovoriti strokovnjaki iz podjetja Samson.

Predavanje o uporabnosti različnih materialov.

Prvi dan se je zaključil zagreto, saj so vse ekipe delale pozno v noč. Nekatere izmed ekip med so celo prespale v prostorih KIKštarterja, ostale pa so si energijo polnile doma.

Naslednje jutro je vse čakalo še veliko dela, saj je bilo potrebno pripraviti prototip in predstavitve, s katerimi bodo ekipe prepričale polfinalno komisijo in si priborile nastop v finalu, kjer jih čakajo bogate nagrade. Da pa bi bilo vse nekoliko lažje, so tekom dneva imeli možnost spoznati tudi podjetnike iz podjetji AdStar, Vigoshop in BeLife Kombuča ter s tem pridobiti dodatne informacije, ki bi jih lahko vključili v svojih predstavitvah in s tem prepričali komisijo. Hitro je napočil čas predstavitev, kjer je od enajstih ostalo le še šest ekip, ki so napredovale v finale.

Udeleženci tekom enega izmed predavanj.

Napočila je nedelja in s tem zadnja priložnost, da do večera ekipe izpopolnijo svoje predstavitve in produkte. Udeležencem je bilo prikazano kaj naj bi vsebovala odlična predstavitev ideje, saj je v treh minutah potrebno zajeti najpomembnejše informacije, ki bodo prepričali komisijo zakaj je njihov produkt najboljši. Nekateri so že na vse zgodaj tekli po trgovinah, da bi kupili materiale, s katerimi bi še izboljšali svoj prototip. Drugi pa so vadili svoje predstavitve, da se jim ne bi zataknilo ko gre zares.

Pred predstavitvami so bile vse ekipe upravičeno nekoliko živčne, ker so v komisiji sedeli direktorji iz zelo uspešnih podjetij (Jata Emona, Elektrina, Nektar Natura, Metal Profil, Menina, Bevo). Po končanih predstavitvah je imela komisija za ekipe pripravljeno še veliko vprašanj. Komisija je po končanih predstavitvah odšla v svoje prostore, kjer so več kot eno uro debatirali o tem, katere ekipe si zaslužijo prva tri mesta.

Na koncu smo razglasili prve tri zmagovalce, in sicer:

  1. mesto ekipa MAGMAUS s prototipom računalniške miške, ki se zloži kot origami. Ekipo so sestavljali: Vitja Kos Krštinc, Gabrijela Podržaj in Ema Pregelj.
  2. mesto ekipa ČI-ČI grizki s prigrizkom iz čičerike. Ekipo sta sestavljali: Urša Lovše in Lara Tekavc.
  3. mesto ekipa JELSAW z ročajem za motorno žago, ki ima vgrajene pripomočke za demontažo verige. Ekipo sta sestavljala: Jure Jelšnik in Luka Jelšnik.
Skupinsko fotografiranje finalistov skupaj z nagrajenci.

Potrebno je omeniti, da so ekipe za njihov trud prejele poleg denarne nagrade še podporo s strani komisije, ki jim bo pomagala pri nadaljnem razvoju podjetniških projektov.

Vsem udeležencem bi se radi zahvalili za njihovo udeležbo in jih spodbudili, da še naprej razvijajo svoje ideje. Vas pa vabimo, da se nam pridružite na naslednjem start up vikendu.

KIKštarter – Kreativna Industrija Kamnik
Naše spletno mesto uporablja piškotke. Določite svoje nastavitve zasebnosti in/ali se strinjate z našo uporabo piškotkov.
Več