STARTUP VIKEND OŠ FRANA ALBREHTA

V Kikštarterju je bil še en vikend rezerviran za osnovnošolce, saj je v letošnjem šolskem letu potekal že 2.  startup vikend katerega so se udeležili učenci iz OŠ Frana Albrehta. Le ta se je od prvega razlikoval predvsem po tematiki, saj so tokrat morali učenci izdelati poslovno idejo, ki temelji na ekologiji.

Učenci med delom

Prvi dan je bil namenjen, da se učenci spoznajo s podjetništvom, saj marsikdo le tega pojma v osnovni šoli sploh ne spozna, vendar so nekatere osnove pomembe za dobro izvedbo poslovne ideje. Nekateri učenci so na dogodek prišli že pripravljeni in so imeli v žepu pripravljene dobre ideje, ki bi jim lahko prinesle zmago na start up vikendu. V nekateri primerih pa je bilo potrebno ideje še poiskati, zato so učenci s skupnimi močmi generirali ogromno idej, katere so lahko nato izkoristile ekipe, ki niso bile prepričane katero poslovno idejo bi razvijale. Tako je bil glavni cilj prvi dan dogodka zapustiti z izbrano idejo na kateri bi delali naslednji dan.

Učenci med delom II

Drugi dan se je pričel zgodaj zjutraj, saj  je bilo potrebno opraviti še ogromno stvari do finalnih nastopov, ki so bili na vrsti že ob 17:00 uri. Vse skupine so zavihale rokave in se sistematično lotile raziskovanja potencialnega trga, izdelavo prototipa in predstavitve, ki je eden ključnih faktorjev kadar podjetja želijo pridobiti investicijo s strani komisije.  Ure so hitro minevale učenci pa so kreirali 7 odličnih produktov od katerih je večina dejansko bilo izvedljivih in ob tem imelo tudi dober potencial na trgu. Preden pa so se učenci podali na finale nastope pa so imeli možnost povaditi pred njihovimi mentorji ki so jim dali še zadnje napotke za odlične predstavitev.

Učenci med izdelavo prototipov
Učenci med izdelavo prototipov II
Priprave so ključni del dobrih prezentacij

Končno je napočil trenutek, ko je šlo zares in so bili vsi malce živčni, vendar je vsakomur, ki je stopil pred komisijo živčnost spuhtela in vsi so odlično opravili svoje nastope. Komisija ni skoparila z lepimi besedami, saj je res presenetljivo kako kreativni so lahko otroci, da  le v dveh dneh ustvarijo izjemne produkte. Kljub temu, da so bile vse ideje odlične je na koncu vedno potrebno izbrati nekatere, ki so nekoliko izstopali. Tako je komisija določila zmagovalce na treh področjih:

Nagrado za najbolj zagnano ekipo je prejela ekipa s produktom: Koš v obliki želvice, ki je reševala problematiko nevidnosti in nezanimivosti odpadnih košev. Ekipa je tako zasnovala velik koš za odpadke, v obliki želve, ki je hkrati otrokom služil, kot platforma za igranje. Na ta način, želijo otroke čimprej navaditi na uporabo odpadnih košev.

Prvi prototip odpadnega koša

Nagrado za najboljšo predstavitev je prejela ekipa s produktom: aplikacija za merjenje ogjličnega odtisa, ki omogoča posameznikom in podjetjem, da izračunajo točno koliko prispevajo k globalnemu segrevanju. Poleg tega pa uporabnikom s pomočjo uporabnih nasvetov zmanjšujejo mesečne stroške energetike in posledično tudi ogljični odtis v naravo. Denar pa služijo kar na tri načine in sicer prvi z prodajo certifikatov osebam, ki dosegajo določene standarde, z provizijo od prodaje energetskih naročnin/pogodb in z prodajo masovnih podatkov občinam in ostalim institucijam.

Ekipa z najboljšo predstavitvijo

Nagrado za najboljšo idejo startup vikenda pa je prejela ekipa s produktom: Modularni vrtiček za stanovanje, ki omogoča tudi ljudem, ki živijo v bloku dostop do svojega lastnega vrta. Prednost predstavljenega vrta pred ostalimi rešitvami je predvsem modularnost, UV lučke za hitrejšo rast in pa zalogovnik za vodo, ki poskrbi, da so naše rastline hidrirane tudi, ko nas dalj časa ni doma. Komisijo je predvsem prepričala enostavnost produkta, dovršenost poslovnega načrta in dovršenost prototipa s katerim se je ekipa lahko pohvalila.

Prvi prototip vrtička
Zmagovalna ekipa

Tako se je uspešno končal že drugi start up vikend v tem šolskem letu za katerega upamo, da je učencem doprinesel nek nov pogled na podjetništvo in bo v prihodnje igral nek ključni faktor, da bo vsaj eden od udeležencev nekoč ustvaril produkt, ki bo spremenil svet. Ob tem pa pozivamo tudi vse starše, da svoje otroke še naprej spodbujajo, da se udeležijo takšnih dogodkov, saj je vedno lepo videti, kaj vse lahko ustvarijo otroci če imajo za to pravo okolje.

KIKštarter – Kreativna Industrija Kamnik
Naše spletno mesto uporablja piškotke. Določite svoje nastavitve zasebnosti in/ali se strinjate z našo uporabo piškotkov.
Več