Nasveti Rossa Muraya-Jonesa o tem, kako pridobiti investicijska sredstva

Avtor članka: Petra Kušar

Na tokratni KIKštarterjevi videokonferenci, ki je potekala v četrtek, 11. junija, smo gostili Rossa Murraya-Jonesa, strokovnjaka na področju pridobivanja investicijskih sredstev. Na podlagi svojih dolgoletnih izkušenj je udeležencem podal številne koristne napotke, kako prepričati investitorje, da podprejo neko podjetniško idejo.

Ross Muray-Jones
Ross Muray-Jones – nasveti, kako pridobiti investicijska sredstva

Še tako dobra podjetniška ideja in ubrana ekipa ne pomenita veliko, če startup nima dovolj sredstev za realizacijo svoje vizije. Prav zato je treba v tem primeru razmisliti o možnostih razrešitve tega problema. Startup lahko finančna sredstva pridobi na različne načine. Eden izmed njih je pridobitev sredstev od investitorjev. Gre za izkušene podjetnike, ki so pripravljeni podpreti perspektivne podjetniške ideje. Startupe podprejo tako s finančnimi sredstvi kot tudi z nasveti. S tako pomočjo se možnosti za uspeh startupa zelo povečajo oz. se lahko rast poslovanja odvija bistveno hitreje.

Ross Murray Jones ima 10 let izkušenj iz pridobivanja investicijskih sredstev. Startupom je do sedaj skupaj pomagal pridobiti sredstva v višini 40 milijonov dolarjev. Je strokovnjak na področju sklepanja B2B poslov, managementa podjetniških timov in pridobivanja sredstev, ki startupom omogočajo hitro rast poslovanja.

Ross Murray Jones je na predavanju delil nasvete:

  • Kako uspešno pridobiti semenski kapital;
  • Kako vedeti, kolikšna sredstva startup potrebuje;
  • Kako izbrati pravilni najboljši način pridobivanja začetnih sredstev;
  • Kje najti investitorje;
  • Kako se pripraviti na predstavitev pred investitorji in drugo.

Kako najti in prepričati investitorja?

Statistika kaže, da so investitorji v povprečju pripravljeni podpreti le 1 % vseh startupov, ki izrazijo to željo. To pomeni, da morate kot startup res izstopati, da bi taka sredstva pridobili. Prvi korak pa je, da sploh najdete ustreznega investitorja.

Ross Muray-Jones nam je povedal, da se lahko tovrstnega iskanja lotite prek katere izmed naslednjih spletnih strani: angelmatch.io, investorscout.co ali investorlist.co. Iskanja se lahko lotite tudi prek AngelList, Twitterja ali pa pridete z njim v interakcijo prek bloga. Ko iščete ustreznega investitorja, bodite pozorni na to, da se le-ta zanima za panogo, v kateri delujete. Ko z njim navežete stik, mu morate znati obrazložiti, zakaj ste se odločili kontaktirati prav njega.

Kako prepričati investitorja? (Vir slike: Pixabay)

Ključnega pomena je, da se na predstavitev pred investitorjem dobro pripravite. Investitorja morate pri tem tretirati kot svojo stranko. Razložiti mu morate, kakšne prednosti bo imel, če bo podprl vašo idejo. Pomembno je, da predstavite vašo ekipo in doprinos vsakega od vas k poslovanju podjetja. Med predstavitvijo je treba obrazložiti, kako vidite pozicioniranje vašega produkta / storitve na trgu.

Najpomembnejši del predstavitve: dobra zgodba

Ross Murray-Jones je povedal, da se investitor običajno v prvih 60 sekundah predstavitve odloči, če bo projekt podprl ali ne. Pri tem ni nujno, da »zmaga« najboljši produkt. Dostikrat je bolj odločilna zgodba, ki jo ekipa pove. Mora biti taka, da pritegne pozornost in da izstopa od ostalih. Da bi bil govor kar najboljši, se je treba nanj prej dobro pripraviti. Priporočljivo je, da govorec samo predstavitev čim večkrat povadi; po možnosti pred prijatelji in družinskimi člani.

Katere so najpomembnejše lastnosti ekipe in ideje, ko gre za prepričevanje investitorjev in ki jih je pri predstavitvi smiselno izpostaviti? Integriteta, strast, izkušnje, znanja, veščine, sposobnosti vodenja, predanost, vizija, realističen pogled nad situacijo in avtentičnost.

Najpogostejše napake pri pridobivanju investicijskih sredstev

Po Rossovem mnenju so to:

  • Slab govor;
  • Pomanjkljivo razumevanje tega, kaj išče investitor;
  • Ekipa ne vidi širše slike;
  • Slabe veščine prodaje;
  • Preveč podrobni opisi v predstavitvi.

Ross Murray-Jones je za konec povedal, da bi morali slovenski startupi čim prej začeti razmišljati o tem, kako prodreti na globalni trg. Slovenski trg je namreč za večino podjetniških idej premajhen. Sicer pa je pri celotnem procesu zelo pomembno, da ustanovitelj startupa verjame v svoj izdelek in v svojo ekipo. Tako se bodo tudi možnosti za pridobitev sredstev povečale.

KIKštarter – Kreativna Industrija Kamnik
Naše spletno mesto uporablja piškotke. Določite svoje nastavitve zasebnosti in/ali se strinjate z našo uporabo piškotkov.
Več