Srečanje ob vzpostavitvi podjetniškega centra v Občini Moravče

Po vzoru KIKštarterja nastaja tudi v Moravčah podjetniški inkubator. Dve občini in dve okolji sta se povezali za učinkovitejši podjetniški preboj. V LAS Srce Slovenije smo z veseljem podprli projekt kamniškega KIKštarterja in Občine Moravče, ki želita s sodelovanjem prenesti dobro prakso nastanka močne podjetniške skupnosti, ki je nastala v Kamniku, tudi v okolje Moravč.

Eden glavnih pobudnikov projekta je dr. Milan Balažic, župan Občine Moravče, ki želi zagnati v Moravčah podjetniški inkubator prav po vzoru kamniškega KIKštarterja, ki je eden najuspešnejših co-working prostorov v Sloveniji. Potencialnim podjetnikom, še posebej mladim, želi omogočiti brezplačno začetno pomoč pri oblikovanju podjetja, nuditi pogoje za delo, opremo, programe, izobraževanje in podjetniške delavnice. V podjetniški inkubator želi povezati obrtnike, eko-kmetovalce, nosilce storitvenih dejavnosti in tudi snovalce turističnih programov.

Dober primer prakse ustanovitve podjetniškega inkubatorja je ravno KIKštarter, ki ga vodita Matjaž Jug in Nikolaja Škrjanec. Zadruga je postala mentor novim mlajšim podjetnikom, ki šele vstopajo na trg, se razvijajo in iščejo svoj prostor pod soncem. V prostorih KIKštarterja se kalijo številne podjetniške ideje in nastajajo start-up podjetja. Ta prostor je domač za podjetnike, saj ponuja skupne prostore za dogodke, delavnice, srečanja, pisarniške prostore, opremo ter nasvete kolegov, ki poznajo rešitve za različne izzive. KIKštarter organizira tudi izobraževanja in predstavitve dobrih praks ter stimulativno okolje za razvoj mladih podjetnikov. Prav tako so prepoznavni po organizaciji vse bolj popularnega vse-slovenskega turističnega start-up vikenda, namenjenega razvoju podjetniških idej na področju turizma, kar se odlično dopolnjuje z vizijo turistične destinacije Kamnik. To je odličen primer, kako se lahko različna področja delovanja medsebojno podpirajo in dopolnjujejo.

V okviru projekta Podjetno srce, ki ga sofinancirata Evropski sklad za regionalni razvoj in Republika Slovenija, se izvajajo tudi podjetniške delavnice z okoljsko usmerjenostjo v višjih razredih osnovnih šol, tako v Moravčah kot tudi v drugih občinah Srca Slovenije. Namen teh delavnic je spodbujanje mladostnikov k razmišljanju o poklicnih priložnostih, pri katerih ima podjetništvo pomembno vlogo.

Dne 16. februarja je v Kulturnem domu v Moravčah potekalo srečanje, namenjeno predstavitvi možnosti vzpostavitve in razvoja Moravškega podjetniškega centra. Na dogodku so se zbrali predvsem bodoči podjetniki, ki so izkazali interes za razvoj podjetniških idej. Srečanja se je udeležilo 10 oseb, ki so z zanimanjem prisluhnile predstavitvam in izmenjavi informacij.

V okviru srečanja so se organizatorji povezali z izkušenimi predstavniki Kamniškega podjetniškega inkubatorja KIKštarter, ki so delili svoje izkušnje in predstavili, kako so se lotili vzpostavitve ugodnih pogojev za male podjetnike v Kamniku.

Svetovalka iz Gospodarske zbornice Slovenije, ga. Irena Tonin, je poudarila pomembnost podpornega okolja za podjetnike v zgodnjih fazah podjetniške poti ter podala nasvete za tiste, ki širijo ekipe, se širijo v tujino ali prenašajo vodenje podjetja na naslednjo generacijo.

Na dogodku so se pridružili tudi partnerji iz Razvojnega centra Srce Slovenije d.o.o.- zastopal ga je g. Mitja Bratun, ki je predstavil možnosti razvoja in strategije, ki bodo pozitivno vplivale na razvoj občine in regije. Udeleženci so imeli priložnost izvedeti več o vseh priložnostih, ki jih lahko najdejo zase v okviru podjetniškega centra.

Čeprav je bila udeležba na dogodku manjša, so bili udeleženci zelo aktivni in zainteresirani. Izmenjali so mnenja, postavljali vprašanja ter delili svoje predloge glede Podjetniškega centra v Občini Moravče. Organizatorji so z veseljem sprejeli prispevke in obljubili, da bodo upoštevali mnenja ter predloge pri nadaljnjem razvoju podjetniškega centra.

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionelni razvoj.

2560 1154 KIKštarter – Kreativna Industrija Kamnik
Naše spletno mesto uporablja piškotke. Določite svoje nastavitve zasebnosti in/ali se strinjate z našo uporabo piškotkov.
Več