Učilnica prihodnosti: Odkrivanje znanosti in tehnologije v KIKštarterju

Ali so naši otroci pripravljeni na tehnološko prihodnost? V Zadrugi KIKštarter smo pravkar zaključili serijo izobraževalnih delavnic, ki so mladim udeležencem omogočile, da združijo teoretično znanje s praktičnim delom. S poudarkom na digitalni pismenosti, programiranju in mehanskih načelih so delavnice ponudile orodja in znanja, potrebna za soočanje s prihajajočimi izzivi.

V prostorih Zadruge KIKštarter se je odvijal niz delavnic, ki so mladim odprle vrata v svet sodobnih tehnologij. Delavnice so bile strukturirane v tri sklope, vsak pa je na edinstven način prispeval k boljšemu razumevanju digitalnega sveta.

LEGO robotika s programom LEGO Spike ter uporaba Micro:bita

Prvi sklop naših delavnic je bil posvečen LEGO Spike robotiki, ki omogoča kompleksno in napredno programiranje LEGO robotov. Udeleženci so se naučili uporabljati program LEGO Spike, ki združuje intuitivno programsko okolje z realnimi LEGO komponentami, omogočajoč otrokom, da razvijajo svoje tehnične in inženirske veščine. Skozi ta program so mladi ustvarjalci sestavljali različne modele, ki so delovali na osnovah enostavnih programskih ukazov. To je bila izjemna priložnost za udeležence, da se poglobijo v svet mehanike in elektronike, razumejo osnovne in napredne koncepte robotike ter razvijajo svoje sposobnosti reševanja problemov in kritičnega mišljenja.

Spoznali smo tudi orodje Micro:bit, ki je kompaktna, zmogljiva programska ploščica, ki je zasnovana posebej za spodbujanje učenja in raziskovanja digitalnih veščin pri otrocih. S svojo preprosto uporabo in raznolikimi možnostmi omogoča otrokom, da se navdušijo nad tehnologijo in razvijejo svoje potenciale na področju programiranja, elektronike in računalniškega razmišljanja. Kot zanimivost: Od leta 2016 dalje je bilo več kot milijon Micro:bitov razdeljenih med učence sedmega razreda ter neformalne izobraževalne ustanove in knjižnice po vsej Veliki Britaniji, kar je omogočilo, da so mladi prejeli neprecenljivo orodje za razvoj digitalnih veščin. Ta projekt, vodil ga je BBC Education, je bil resnično revolucionaren v svoji širini in vplivu.

Digitalna pismenost in praktično učenje na internetu

V drugem sklopu delavnic smo se osredotočili na digitalno pismenost, kjer so otroci raziskovali, kako učinkovito uporabljati internet za izobraževalne namene. Posebno pozornost smo namenili sposobnosti iskanja, analize in uporabe zanesljivih spletnih informacij. Udeleženci so te veščine uporabili za načrtovanje in izdelavo katapultov ter zmajev, kar je praktični del delavnice združilo s teoretičnim učenjem. Ti projekti niso bili le zabavni, ampak so služili kot odlična ilustracija, kako lahko digitalno pridobljeno znanje prenesemo v realne, uporabne konstrukcije. S temi aktivnostmi so udeleženci ne samo utrdili svoje tehnične veščine, temveč so tudi razumeli pomen kritične ocene vsebin in varne uporabe interneta.

Ta kombinacija praktičnega dela in digitalne pismenosti je omogočila, da so udeleženci delavnic razvili celovito razumevanje in veščine, ki jih bodo lahko uporabili v svojem nadaljnjem izobraževanju in poklicnem življenju. Skozi te delavnice smo še enkrat potrdili, kako pomembno je povezovanje teoretičnega znanja s praktičnimi izkušnjami, saj to mladim omogoča boljše razumevanje in večjo motivacijo za učenje.

Zahvaljujemo se vsem mentorjem, udeležencem in podpornikom projekta, vključno z Ministrstvom za digitalno preobrazbo, ki je prepoznalo pomen teh delavnic. Naše delo tu ne konča; že načrtujemo naslednje delavnice, ki bodo še nadalje razvijale veščine potrebne za uspeh v digitalno bogatem svetu.

Obiščite naš razdelek ‘Dogodki’ na spletni strani, da ostanete na tekočem z našimi prihodnjimi aktivnostmi. Skupaj gradimo prihodnost, pripravljeno na digitalne izzive!

Projekt Znanje za digitalno delovanje je bil izbran na razpisu za sofinanciranje usposabljanj otrok in mladih za krepitev digitalnih kompetenc ter spodbujanje in promocijo naravoslovnih in tehniških poklicev. Projekt sofinancira Ministrstvo za digitalno preobrazbo.

#digiSI

 

2560 1920 KIKštarter – Kreativna Industrija Kamnik
Naše spletno mesto uporablja piškotke. Določite svoje nastavitve zasebnosti in/ali se strinjate z našo uporabo piškotkov.
Več