Uspešen Start-up teden na temo zelenega podjetništva

V KIKštarterju smo med 8. in 12. majem 2023 organizirali Start-up teden na temo razvoja trajnostnih podjetniških idej. Usposabljanje je bilo namenjeno mladim, starim med 15 in 29 let, ter mladinskim delavcem, ki okviru svojih aktivnosti sodelujemo z mladimi, jih mentorirajo ter pomagajo razviti poslovne ideje, ki so trajnostne in nimajo prevelikega vpliva na okolje. Petdnevni dogodek je potekal v okviru projekta Erasmus+: Young GREENtrepreneurs – Innovative approaches in promoting green entrepreneurship among youth, kjer KIKštarter sodeluje s 6 partnerji iz različnih držav (Slovenija, Irska, Španija, Madžarska, Severna Makedonija in Bolgarija), udeleženci usposabljanja pa so prihajali tudi iz Nemčije in Čila.


Skozi petdnevni dogodek smo testirali gradivo oz. učni pripomoček ter spletno platformo Young Green Hub, ki smo jih s partnerji projekta razvijali zadnjih 12 mesecev. Pripravili smo 4-delni priročnik, ki mlademu, ki še nima podjetniških izkušenj preko praktičnih primernov pomaga razviti produkt oz. storitev do točke, da lahko naredi MVP (angl. Minimum Viable Product). MVP predstavlja osnovno različico izdelka ali storitve, ki vsebuje le najosnovnejše funkcionalnosti, potrebne za zadovoljitev potreb ciljnega trga ali uporabnikov. Namen MVP je, da hitro pridobi povratne informacije in ugotovi, ali je izdelek ali storitev vreden nadaljnjega razvoja in vlaganja. MVP omogoča podjetjem, da preizkusijo ideje in zmanjšajo tveganje, preden vlagajo v polnopravni izdelek.

Moduli, ki obsegajo spodaj naštete teme, bodo v naslednjih mesecih na voljo brezplačno vsem, ki se bodo registrirali na Young Green Hub in sicer kar v 6 jezikih (slovenskem, madžarskem, španskem, angleškem, bolgarskem in makedonskem).

Teme modulov so naslednje:

  • Ideacija ( vsebino pripravil KIKštarter)
  • Integracija (vsebino pripravil LYIT)
  • Validacija (vsebino pripravil SRCE Slovenije)
  • Implementacija (vsebino pripravil Defoin)

Ocenjujemo, da je bil start-up teden uspešno izveden, saj je bilo razvitih 5 idej do zaključne faze implementacije, poleg tega pa smo preizkusili tudi uporabo platforme Young green hub, ki se je s svojim dodatnimi orodji (kot je npr. Canvas model) izkazala za odličen pripomoček.

To je bil  1. “training week”, v mesecu oktobru 2023 se načrtuje še 2., ki bo potekal v Madridu in sicer pod okriljem Španske organizacije Defoin. Če bi se kdo od mladih (starih med 15. in 29. let) ali mladinskim delavcev, ki aktivno delajo z mladimi, želel pridružiti na usposabljanju v Madridu, naj nam piše na info@kikstarter.si, sicer pa vas vljudno vabimo, da se pridružite platformi Young Green Hub.

V primeru, da te zanima, kakšne ideje so razvijali naši nedobudni mladi podjetniki, njihove poslovne modele najdeš prav tako na platgormi Young Green Hub in sicer tukaj.

Hvala partnerjem iz Defoina (Španija), Srce Slovenije (Slovenija)KDRIÜ – Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség (Madžarska)Vyara foundation tryavna (Bolgarija), Letterkernny Institute od Technology (Irska) in Eкономско училиште – СОЕПТУ Кузман Јосифоскии – Питу (Makedonija) za uspešno izvedeno usposabljanje, ki nas je vse opolnomočila z dodatnim znanjem in uzkušnjami.

2560 1154 KIKštarter – Kreativna Industrija Kamnik
Naše spletno mesto uporablja piškotke. Določite svoje nastavitve zasebnosti in/ali se strinjate z našo uporabo piškotkov.
Več