Bogato razvito podjetništvo v Kamniku doprinese k revitalizaciji mesta

Mesto Kamnik je zaradi svoje lege in bogate zgodovine eno najlepših in najzanimivejših mest v Sloveniji. Kvaliteta bivanja je v tem malem srednjeveškem mestu izredno visoka, saj se v njem dobro počutijo družine z otroci, mladostniki ali starostniki. Kamnik ima tudi raznoliko preteklost na področju industrije, obrti in podjetništva, saj iz tega okolja izhaja veliko podjetij, ki so še danes znana izven naših meja. Kamnik je imel v preteklosti močno razvito gospodarstvo s Kemijsko industrijo Kamnik, Titanom, Stolom Kamnik in Svilanitom na čelu, tudi danes ostaja  gospodarsko močno mesto, saj v Kamniku deluje nekaj večjih prehrambenih podjetij kot so Nektar Natura, Eta Kamnik, Meso Kamnik ter Jata Emona.

V Kamniku se zavedamo bogate zgodovine, zato želimo na njej graditi tudi prihodnost. Občina Kamnik s svojimi partnerskimi organizacijami aktivno vlaga čas in sredstva v razvoj in ponovno oživitev mestnega jedra Kamnika. Na območju bivše Smodnišnice že deluje nekaj manjših in večjih podjetij, tam pa sta svoj prostor našla tudi Zadruga KIKštarer, podporno okolje za razvoj in rast podjetij, ter Mladinski center Kotlovnica. V bližnji prihodnosti si na tem območju obetamo tudi Kreativno-kulturni center Barutana, ki bo poskrbel za še pestrejše dogajanje v mestu ter okolje, kjer bodo svoje mesto našle mladinske, kulturne in nevladne organizacije.

Občina Kamnik v sodelovanju z Zadrugo KIKštarter, Zavodom za turizem, šport in kulturo Kamnik, Mladinskim centrom Kotlovnica in ob podpori Evropskega projekta Cinema z različnimi aktivnostmi skrbi za oživljanje mestnega jedra in si prizadeva, da bi se v njem dobro počutili vsi, meščani, ponudniki in seveda turisti, ki vedno pogosteje obiskujejo mesto Kamnik.

Srečanje ponudnikov, maj 2021

Poleg rednih, večjih dogodkov, ki imajo v Kamniku že tradicionalno mesto kot so Kamfest, Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine, Veronikin festival in Kamniški karneval, v okviru projekta Tisočletje dobrih kupčij potekajo manjši dogodki ter aktivnosti, katerih cilj je vrnitev mestnega vrveža na ulice Kamnika skozi celo leto.

Projekt Tisočletje dobrih kupčij se je začel leta 2020. Njegov glavni namen je, oživljanje mestnega jedra. Tisočletje dobrih kupčij povezuje ponudnike, ki imajo svoje poslovne prostore v mestnem središču, trgovce, gostince, obrtnike in ostala storitvena podjetja, prebivalce ter Občino Kamnik, Zadrugo KIKštarter ter Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik. Na srečanjih, ki potekajo nekajkrat letno, se ob skupnem sodelovanju zberejo predlogi, kritike in ideje za oživitev mestnega središča.

Plakat, ki je opozarjal, da je pri ponudniku mogoče unovčiti darilni bon Maister.

Zasnovana je bila spletna platforma, kjer so zbrane vse aktualne novice ter razpoložljiva infrastruktura (spletna stran www.trgovski-center-kamnik.si),  namenjena je informiranju tistih, ki mesto obiščejo zaradi poslovnih ali zasebnih razlogov. Na spletni strani je mogoče dobiti seznam gostinskih ponudnikov, trgovin in ostalih storitvenih dejavnosti, seznam parkov in otroških igrišč, parkirnih prostorov, seznam praznih poslovnih prostorov, ki jih je mogoče najeti ter brezplačnih WiFi točk- vse kar sodobnega obiskovalca, turista popotnika ali poslovneža zanima oz. kar potrebuje, da se v mestu dobro počuti in tudi z veseljem vrača.Slika 2: Spletna stran Tisočletje dobrih kupčij www.trgovski-center-kamnik.si

Projekt Tisočletje dobrih kupčij predstavlja  tudi pot v digitalizacijo predstavitve izdelkov in storitev, ki jih nudijo podjetniki. Spletna prisotnost predstavlja velik napredek. Prav tako se profili na socialnih omrežjih se marsikomu zdijo samoumevni, a v sodelovanju z lokalno skupnostjo, predvsem malimi trgovci in ponudniki v središču mesta ter drugimi deležniki, smo ugotovili, da bi izobraževanja in pomoč pri vzpostavljanju komunikacije z uporabniki preko socialnih omrežij izjemno koristila, kar pa se je izkazalo najbolj v časih ukrepov za zajezitev koronavirusa, ko strank ni bilo mogoče fizično nagovoriti v trgovini. Delavnice, seminarji ter pogovori, ki so jih organizirali v Zadrugi KIKštarter Kamnik ter ob podpori Občine Kamnik, so vedno zalo obiskane, saj slušateljem ponujajo znanje za pripravo vsebin na socialnih omrežjih, oblikovanje marketinških strategij, marsikdaj pa podjetniki dobijo navdih in inspiracijo, v pogovoru z podjetniki iz drugih dejavnosti. V KIKštarterju so samo v letošnjem letu izvedli že 20 delavnic in seminarjev, ki so bili za vse udeležence brezplačni.

V novembru 2020 je v okviru dogodka, ki je bil organiziran pod okriljem projekta CINEMA nastala zmagovalna ideja, ki je ponudnike v centru mesta povezala z darilnim bonom. Bon, ki bi ga bi bilo mogoče kupiti in unovčiti pri različnih trgovcih, gostincih, obrtnikih in ostalih ponudnikih v centru Kamnika. Božično-novoletni čas je odličen za take podvige, saj si ljudje praviloma takrat vzamemo več časa za samorefleksijo, druženja z najbližjimi in premislek o tem, kaj si želimo v svojem okolju. K podpori Kamniškega bona Maister se je pridružilo kar 20 kamniških podjetnikov, ki so akcijo dobro podprli. Poleg oblikovanja in izdelave bona, je bilo s strani predanih ponudnikov izpeljanih kar 17 dogodkov, ki so prinesli svež veter v staro mestno jedro.

Čeprav so na določeno ponudbo neposredno vplivali ukrepi za zajezitev širjenja korona virusa, je bil bon Maister tako med ponudniki kot tudi med kupci izredno pozitivno sprejet. To je bilo unikatno darilo, ki si ga z veseljem podaril najbližjim, saj si z nakupom bona neposredno pozitivno vplival na razvoj malih podjetnikov v centru Kamnika, ki z svojim delovanjem oživljajo in lepšajo Kamnik. Z nakupom bona se je pri prebivalcih zbudilo zavedanje, da tudi sami lahko odločajo in pripomorejo k razvoju Kamnika.

Zelo se zavedamo, da so podjetniki temelj zdrave in uspešne občine, na kateri lahko raste in se razvija tudi širša okolica. Zadruga KIKštarter s svojimi dogodki, znanjem pa tudi možnostjo souporabe pisarn prispeva znaten delež pri uresničitvi vizije. Ker pa je fizičen prostor omejen in želimo k oživitvi mesta prispevati še več, smo se lotili tudi popisa praznih poslovnih prostorov, ki se nahajajo v mestnem jedru. Izkazalo se je, da manjka ažurirana baza praznih poslovnih prostorov z osnovnim opisom, namembnostjo prostora, fotografijami ter stroški najema, ki je izredno pomembna, tako za najemnike kot tudi najemodajalce, saj jim brezplačna storitev priprave in objave oglasa olajša in pospeši celoten proces.

Mesto Kamnik ima zelo raznoliko turistično ponudbo s Termami Snovik, Arboretumom Volčji Potok In Veliko Planino na čelu, zavedati pa se je tudi potrebno, da imamo prekrasno mestno jedro z svojo edinstveno ponudbo, bogato zgodovino, prekrasno veduto  ter pester program dogodkov. V poletnih dneh načrtujemo Vseslovenski turističnim Start-up vikendom v Termah Snovik, ki se bo odvil začetek junija ter katerega cilj je realizacija poslovnih idej, ki se nanašajo na turistični sektor, nadaljujemo s KUL petki, ki zabavno zaključujejo delovni teden s povezovanjem vrhunske kulinarike ter glasbe, tradicionalni večdnevni festival Kamfest, ki poteka avgusta, in še mnoge druge. Da bo letošnje leto Kamnik še bolj obiskan kot prejšnja leta, bo poskrbelo tudi sodelovanje s Slovenskimi železnicami. Mesto Kamnik je eno izmed prvih mest, ki ga je mogoče obiskati z novim vlakom. Na relaciji Ljubljana-Kamnik redno vozi vlak, ki je hitrejši in prijetnejši za potovanja, saj je dostopen tudi za invalide, mamice z otroškimi vozički ter kolesarje.

Občina Kamnik je s partnerji kot so Zadruga KIKštarter center, Mladinski center Kotlovnica, Zavod za turizem, kulturo in šport Kamnik v preteklosti naredila že veliko za oživitev mestnega središča in promocijo mesta nasploh. Kamnik je prepoznano kot mesto, ki svojo prihodnost gradi na bogati podjetniški tradiciji. Le ta ji predstavlja močan temelj za razvoj novih, uspešnih,  podjetniških zgodb, ki v mesto privabljajo prodorne posameznike. Menimo, da bo od podpori projekta CINEMA, Kamnik postal primer dobre prakse, ki bo povezoval gospodarske subjekte in kreativni sektor ter tako nudil trajnostni razvoj mestnemu središču in Kamniku nasploh.

150 150 KIKštarter – Kreativna Industrija Kamnik
Naše spletno mesto uporablja piškotke. Določite svoje nastavitve zasebnosti in/ali se strinjate z našo uporabo piškotkov.
Več