Dijaki želijo med pandemijo s poslovno idejo pomagati vrstnikom

dijaki Marko Kotnik, Neli Supej in Žan Javornik

Trije dijaki so med pandemijo novega koronavirusa postavili spletno stran Zapiski.si, za katero si želijo, da bi na dolgi rok postala prva spletna stran v Sloveniji za pomoč dijakom pri učenju. Njen osnovni namen je deljenje zapiskov in medsebojna pomoč med dijaki, še letos pa naj bi bila spletna stran posodobljena z novejšimi funkcijami. V načrtu je tudi razvoj mobilne aplikacije ter omogočiti dostop do zapiskov brez naprav in sodelovati s profesorji, ki bi nudili posneta predavanja.

Pouk na daljavo je mnogim dijakom povzročal težave

Državljanom Slovenije se je zaradi preventivnih ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa življenje čez noč obrnilo na glavo. Za številne mladostnike je pouk na daljavo predstavljal izrazito spremembo. Mnogi so zaradi slabega sledenja razlagi zaostajali s snovjo, pojavile so se težave s koncentracijo in učenjem. Marko Kotnik, Neli Supej in Žan Javornik so se odločili, da temu naredijo konec.

Medtem ko se je večina učencev pritoževala, so dijaki Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik izkoristili priložnost in razvili poslovno idejo.

Izhajali smo iz problema, da dijaki potrebujejo zapiske za ure, na katerih niso bili prisotni ali jim težko sledijo. Večina vrstnikov ni pri volji, da bi delila svoje zapiske in to smo želeli spremeniti,” so povedali in dodali, da je bila ideja spletne strani na začetku malo drugačna. Potem so spoznali trenutnega mentorja Sandija Muheljića, vodjo KIKštarterja Kamnik.

Začelo se je

v začetku šolskega leta, ko nam je Sandi Muheljić na naši šoli predstavil podjetniški krožek, na katerega se je prijavilo kar 60 dijakov. /…/ predavanja so nas tako navdušila, da smo želeli še več,” so povedali. Pod mentorstvom vodje KIKštarterja so se dijaki dogovorili za dodatne delavnice, sestanke in se pogovarjali o začetkih snovanja ideje za spletno stran.

KIKštarter Kamnik je coworking prostor in inkubator, ki ponuja možnost učenja in pomoč pri razvoju podjetniške ideje. Ponujajo tudi storitve za šole in v sklopu njihovega programa podjetništva so Marko Kotnik, Neli Supej in Žan Javornik razvili idejo za spletno stran Zapiski.si. Naučili so se, kako dobiti idejo in preveriti trg, kdo je idealni kupec, kako uspešno tržiti idejo in drugo. Startup weekend, na katerem udeleženci ob koncu dogodka predstavijo svoje projekte in dosežke pred lokalnimi investitorji ter se potegujejo za morebitno investicijo, so dijaki zaradi osebnih razlogov preskočili in se nemudoma lotili uresničevanja ideje.

Želiš postati ambasador? Nagradili te bodo

Ker večina učencev srednjih šol ni pri volji, da bi delila zapiske, so se dijaki odločili, da bodo nagradili tiste, ki so to pripravljeni narediti in jih imenovali za ambasadorje. Ti bodo od sponzorjev zaradi prostovoljnega deljenja zapiskov prejemali donacije in številne ugodnosti. V prihodnosti nameravajo uvesti tudi nekatere druge načine nagrajevanja.

Za dostop do zapiskov je nujen račun, za katerega se je treba registrirati. Ker pa tehnologija mnogokrat povzroča težave, bodo za boljšo preglednost in dostopanje brez naprav ustvarili knjigo, v kateri bodo zbrani najboljši zapiski in povzetki. Njihov cilj je razviti tudi mobilno aplikacijo in sodelovati s profesorji, ki bi nudili posneta predavanja snovi iz različnih predmetov.

Učenje na daljavo je zahtevno, podjetništvo pa še težje, so ugotovili dijaki. To jih ni prestrašilo. Kljub izzivom so vztrajali ter v kratkem času zasnovali spletno stran namenjeno dijakom; od dijakov za dijake.

Upamo, da bomo s tem spodbudili boljšo kakovost deljenih zapiskov ter večje sodelovanje in pomoč med dijaki,” so z navdušenjem povedali in opozorili, da njihov cilj ni spletna stran, temveč skupnost.

Za konec vabijo vse dijake, da obiščejo spletno stran, se sami prepričajo o kvaliteti ponujenih zapiskov in mogoče celo postanejo njihovi ambasadorji. Vabijo tudi vse ostale, ki menijo, da lahko pomagajo njim in posledično vsem srednješolcem v Sloveniji. To lahko storijo tako, da jih kontaktirajo ali podprejo na načine, ki so navedeni na njihovi spletni strani. Skupaj podprimo mlajše generacije, saj so oni naša prihodnost.

Avtor prispevka: Petra Ramšak

KIKštarter – Kreativna Industrija Kamnik
Naše spletno mesto uporablja piškotke. Določite svoje nastavitve zasebnosti in/ali se strinjate z našo uporabo piškotkov.
Več